Datorează TVA companiile care efectuează tranzacții cu criptomonede?

 

Răspunsul la întrebarea de mai sus este: “depinde de tipul tranzacției”.

Vânzare‑cumpărare criptomonede

Aplicabilitatea TVA în cazul tranzacțiilor de vânzare‑cumpărare criptomonede (în schimbul fiat sau în schimbul altor criptomonede) a fost clarificată prin Decizia Curții Europene de Justiție Skatteverket v David Hedqvist Case C-264/14.

Decizia îl vizează pe domnul Hedqvist, care intenționa să efectueze pe internet operațiuni de vânzare‑cumpărare de monedă virtuală „bitcoin” în schimbul coroanelor suedeze. Înainte de a-și începe activitatea, domnul Hedqvist a solicitat Comisiei de Drept Fiscal suedeze (Skatterättsnämnd) un aviz prealabil, pentru a ști dacă trebuie sau nu să plătească TVA pentru operațiunile de vânzare‑cumpărare de monedă bitcoin. Concluzia Curții a fost că astfel de operațiuni sunt scutite de TVA, conform articolului 135 alineatul (1) litera (e) din Directiva de TVA. 

Puteți vizualiza aici textul integral al Deciziei Curții Europene de Justiție.

Utilizarea criptomonedelor ca mijloc de plată pentru bunuri și servicii

  • La vânzător (compania care încasează criptomonede)

În cazul prestărilor de servicii/vânzărilor de bunuri, pentru care se încasează criptomonede, vânzătorul are obligația să aplice TVA conform regulilor aferente tipurilor de tranzacții desfășurate, tratamentul TVA nefiind influențat de metoda de încasare. De exmplu, o companie românească, plătitoare de TVA, care prestează servicii de consultanță către o altă societate românească, pentru care plata se efectueză în criptomonede, va emite o factură cu TVA.

  • La cumpărător (compania care plătește criptomonede)

În cazul achizițiilor de servicii/bunuri, pentru care se plătesc criptomonede, cumpărătorul își deduce TVA conform regulilor aferente tipurilor de tranzacții desfășurate, tratamentul TVA nefiind influențat de metoda de plată.

TVA în cazul ICO, IEO, IAO …

O atenție deosebită trebuie acordată operațiunilor precum ICO, IEO, IAO, IFO și altele asemenea, pentru că, în funcție de tipul de token emis, este posibil ca tranzacția să fie purtătoare de TVA. Întrucât astfel de operațiuni implică sume semnificative, de ordinul milioanelor de euro, recomandarea noastră este ca tratamentul TVA aplicabil să fie analizat în prealabil.

Dacă desfășurați tranzacții cu criptomonede, pentru care aveți nevoie de clarificări cu privire la tratamentele fiscale și contabile aplicabile, puteți trimite un email la ana@accountinghub.ro și revenim cu răspuns în maxim 24 de ore.


Accounting Hub sprijină companiile si persoanele fizice care operează cu criptomonede să gestioneze cu succes implicațiile contabile și fiscale ale tranzacțiilor pe care le efectuează. 

 

Modern, Paperless Accounting for your brave business!