Decizia Oficială a Comitetului IFRS cu privire la contabilizarea criptomonedelor

 

Ce reprezintă IFRS?

IFRS (International Financial Reporting Standards) reprezintă un set de standarde contabile acceptate la nivel global,  pentru raportarea informațiilor financiare. În prezent, IFRS sunt adoptate în 140 de jurisdicții, aplicarea acestor standarde comune răspunzând nevoii de a avea situații financiare comparabile la nivel internațional.

Totodată, IFRS sunt o sursă de inspirație pentru organismele de reglementare din diverse țări și sunt de cele mai multe ori transpuse în legislația locală, fie în forma originală, fie cu diverse modificări. Acesta este și motivul pentru care standardele românești prezintă o multitudine de similarități cu IFRS.

O serie de societăți din România au obligația aplicării IFRS, precum cele ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată (Bursa de Valori), unele entităţi cu capital de stat, societățile de asigurare, asigurare-reasigurare şi de reasigurare, instituțiile de credit etc.

Încadrarea criptomonedelor din perspectiva IFRS

✅ Stocuri

În cea mai recentă Decizie a Comitetului interpretativ al IFRS, se precizează că societățile care dețin criptomonede trebuie să aplice standardul IAS 2 Stocuri, pentru situația în care criptomonedele sunt deținute pentru vânzare în activitatea curentă.

✅ Imobilizări Necorporale

În cazul în care, din motive obiective, nu se aplică IAS 2 Stocuri, entitatea va aplica IAS 38 Active Necorporale.

❌ Active Financiare

Comitetul a concluzionat că monedele digitale nu îndeplinesc criteriile de recunoaștere a activelor financiare. Acest lucru se datorează faptului că aceste active nu sunt instrumente de capitaluri proprii al unei alte entități, nu dau naștere unui drept contractual pentru titular și nu reprezintă un contract care va fi sau poate fi decontat în instrumente de capitaluri proprii.

Legislația din România

După cum poate cunoașteți, în România nu există reglementări cu privire la contabilizarea criptomonedelor. Cu toate acestea, Decizia Comitetului IFRS poate reprezenta un punct de plecare pentru societățile din România care efectuează tranzacții cu criptomonede, atunci când își stabilesc politicile contabile. De asemenea, este de așteptat ca autoritățile române să transpună decizia în legislația locală.

Documentele oficiale

Puteți vizualiza aici textul integral al Deciziei Comitetului IFRS și cele 23 de scrisori oficiale primite în cadrul sesiunii de consultare publică.

 

Dacă ai nevoie de ajutor în stabilirea și implementarea politicilor contabile aferente tranzacțiilor cu criptomonede pe care le desfășoară compania ta, trimite un email la ana@accountinghub.ro și revenim în 24 de ore.


Accounting Hub sprijină companiile și persoanele fizice care operează cu criptomonede să gestioneze cu succes implicațiile contabile și fiscale ale tranzacțiilor pe care le efectuează. 

 

MODERN | PAPERLESS | TECH-CENTRIC

one-stop accounting, tax and business advisory services